Linsoperation och starroperation
I lins- och starroperationer utförs helt samma åtgärd. I båda operationerna avlägsnas ögats egen lins och ersätts med en ny. Både i lins- och starroperationer kan man från ett omfattande urval av olika konstgjorda linser välja en sådan lins som ger den önskade synförmågan efter operationen. De rådande operationsbenämningarna är ofta oklara. Vid starroperation utförs operationen på grund av försämrad syn till följd av grumlighet i linsen (gråstarr). Vid en linsoperation avlägsnas ögats egen klara lins och ersätts med en ny lins i syfte att förändra synen för att bli fri från eller minska behovet av glasögon.
En nyhet i lins- och gråstarroperationer är att de utförs med laserteknik. I den här tekniken ersätts ögonkirurgens handarbete till stor del av operationsfaser som utförs med datorassisterad laser. Detta minskar belastningen på ögat under operationen och ökar precisionen och säkerheten ytterligare. Laserassisterade lins- och gråstarroperationer utförs endast i ett fåtal, särskilt välutrustade ögonsjukhus.
Med lins- och starroperationer kan man behandla närsynthet, långsynthet, astigmatism och ålderssynthet. Då syftet med operationen är att bli fri från eller väsentligt minska behovet av glasögon kan man välja en helhet bland många olika enkelslipade och progressiva konstgjorda linser som bäst uppfyller kundens behov och önskemål. Därför är det nödvändigt att gå på de omfattande förundersökningarna som utförs av operationsläkaren före operationen för att uppnå bästa möjliga resultat som uppfyller kundens önskemål.
En av fördelarna med en linsoperation i jämförelse med en laseroperation är att man senare inte behöver opereras för gråstarr. Gråstarr är en ögonsjukdom som utvecklas hos alla som lever tillräckligt länge. Ju äldre patienten är desto mer rekommenderas därför linsoperation i stället för laseroperation som operationsmetod.
Efter en lins- och starroperation återställs synen en aning långsammare än efter en laseroperation. Två små genomträngande sår görs i ögat och därför ska bland annat fysisk ansträngning begränsas till en början. Hos några procent av personerna som genomgått en linsoperation konstateras restbrytningsfel efter operationen, detta behandlas med laser för att korrigera brytningsfelet. För att försäkra sig om situationens varaktighet väntar man några månader före korrigeringen inleds. Operation till följd av restbrytningsfel ingår i priset. Konstgjorda linser kan medföra en upplevelse av skugga i synfältets yttersta delar. Dessutom orsakar progressiva linser halofenomen i viss grad, vilket innebär ett glorialiknande ljussken runt ljuskällor. I genomsnitt får en procent av personerna som opererat linsen svullnad i skarpsynsområdet i ögonbotten som vanligtvis går över med ögondroppar. Andra komplikationer är ovanliga.