Linssileikkaus ja kaihileikkaus
Linssi- ja kaihileikkauksessa tehdään aivan sama toimenpide. Molemmissa leikkauksissa poistetaan silmän oma mykiö eli linssi, ja se korvataan uudella tekolinssillä. Niin linssi- kuin myös kaihileikkauksissa voidaan valita erilaisten tekolinssien laajasta valikoimasta sellainen linssi, jonka avulla saavutetaan halutun kaltainen näkökyky leikkauksen jälkeen. Vallitsevat leikkausnimikkeet ovat monesti epäselviä. Kaihileikkauksesta puhutaan, kun leikkaukseen ryhdytään linssin samentumisen (harmaakaihi) aiheuttaman näön huonontumisen vuoksi. Linssileikkauksesta puhutaan, kun silmän oma kirkas linssi poistetaan ja korvataan uudella linssillä halusta muokata näkemistä vapautuakseen tai vähentääkseen riippuvuutta silmälaseista.
Uutuus linssi- ja harmaakaihileikkauksissa on niiden suorittaminen lasertekniikalla. Tässä tekniikassa silmäkirurgin käsityön korvaa suurelta osin tietokoneavusteisesti laserilla suoritettavat leikkausvaiheet. Tämä vähentää leikkauksen aikaista silmän rasitusta lisäten entisesti leikkauksen tarkkuutta ja turvallisuutta. Laseravusteisia linssi- ja harmaakaihileikkauksia tehdään vain harvoissa, erityisen hyvin varustelluissa silmäsairaaloissa.
Linssi- ja kaihileikkauksin voidaan hoitaa likinäköisyyttä, kaukonäköisyyttä, hajataittoisuutta sekä ikänäköisyyttä. Kun leikkaukselta toivotaan vapautumista silmälaseista tai niiden tarpeen oleellista vähenemistä voidaan valita monenlaisista niin yksi- kuin monitehotekolinsseistä juuri asiakkaan tarpeet ja toiveet parhaiten täyttävä kokonaisuus. Tämän vuoksi on välttämätöntä käydä leikkaavan kattavissa esitutkimuksissa leikkausta edeltävästi parhaan mahdollisen asiakkaan toiveet täyttävän lopputuloksen aikaansaamiseksi.
Linssileikkauksen yksi eduista laserleikkaukseen verrattuna on se, että leikkauksen jälkeen ei tarvitse myöhemmin leikata harmaakaihta. Harmaakaihi on silmäsairaus, joka kehittyy meille kaikille, kunhan vain elämme riittävän pitkään. Siksi mitä iäkkäämpi asiakas on, sitä enemmän leikkausmenetelmäksi suositellaan linssileikkausta laserleikkauksen sijaan.
Linssi- ja kaihileikkauksen jälkeen näkö palautuu hieman hitaammin hyväksi kuin laserleikkauksen jälkeen. Silmään tehdään kaksi pientä läpäisevää haavaa, minkä vuoksi muun muassa fyysistä rasitusta on rajoitettava alussa. Muutamalla prosentilla linssileikatuista todetaan leikkauksen jälkeen jäännöstaittovirhettä, jonka hoito on laserilla tehtävä taittovirheen korjaus. Tällaisessa tilanteessa odotellaan muutamia kuukausia, että varmistutaan tilanteen pysyvyydestä ennen korjaukseen ryhtymistä. Itse uusintaleikkaus jäännöstaittovirheen vuoksi sisältyy leikkauksen hintaan. Tekolinssit voivat aiheuttaa kokemusta varjostumasta näkökentän ääriosissa. Lisäksi monitehoiset linssit aiheuttavat jonkinasteista haloilmiötä, mikä tarkoittaa valojen ympärille tulevaa sädekehämäistä valon hajoamista. Keskimäärin prosentille linssileikatuista aiheutuu silmänpohjan tarkannäön alueen turvotustila, joka yleensä ohittuu silmätippoja tiputtamalla. Muut komplikaatiot ovat harvinaisia.