Laseravusteinen silmäkirurgia on tarkkaa ja turvallista
Laseravusteinen silmäkirurgia on merkittävä edistysaskel silmäkirurgian alalla. Sen avulla kaihi- ja linssileikkaukset voidaan tehdä entistä tarkemmin, turvallisemmin ja hellävaraisemmin. Laseravusteisesti tehdyn silmäleikkauksen optinen lopputulema on parempi ja komplikaatiot harvinaisempia kuin perinteisessä silmäkirurgiassa.
Laseravusteinen silmäkirurgia hyödyntää tietokoneohjattua teknologiaa, joka tukee kirurgia silmäleikkauksen kriittisissä vaiheissa. Tekniikka on käytössä erityisesti kaihi- ja linssileikkauksissa, ja sen avulla pyritään minimoimaan inhimillisten virheiden mahdollisuus ja maksimoimaan toimenpiteen yhdenmukaisuus.
– Laseravusteisuus ei tarkoita, että kone tekisi leikkauksen kokonaan, vaan se huolehtii leikkauksen tietyistä keskeisistä vaiheista, jotka vaikuttavat merkittävästi lopputulokseen. Silmäkirurgi ohjaa koko ajan konetta ja varmistaa, että se toteuttaa leikkauksen oikein, kertoo silmäkirurgi Janne Järvenpää.
Laser tekee aina tarkkaa leikkausjälkeä
Kaihi- ja linssileikkauksissa kirurgin tehtävänä on perinteisesti tehdä silmän sarveiskalvolle kaksi läpäisevää haavaa sekä kapselipussiin pieni, mahdollisimman pyöreä avaus käsivaraisesti. Sen jälkeen kirurgi pilkkoo linssin mekaanisesti ja ultraäänen avulla. Laseravusteisessa silmäleikkauksessa kone tekee nämä lopputuloksen kannalta kriittiset vaiheet laserilla, ja kirurgi koskee silmään vasta sitten, kun leikkaus on jo edennyt pitkälle.
– Laserin tekemät leikkaushaavat ovat aina oikeassa paikassa ja kulmassa, ja kapselipussin avaus täysin pyöreä, oikean kokoinen ja oikeassa paikassa. Tarkinkaan silmäkirurgi ei pysty mekaanisesti yhtä onnistuneeseen lopputulokseen, Järvenpää sanoo.
Lopputuloksena parempi näkö ja vähemmän komplikaatioita
Mahdollisimman tarkka ja symmetrinen kapselipussin avaus takaa sen, että tekomykiö asettuu paikalleen paremmin, minkä ansiosta leikkauksen optinen lopputulos on yleensä onnistuneempi kuin perinteisessä silmäkirurgiassa – potilas siis näkee leikkauksen jälkeen paremmin ja kirkkaammin. Silmät ja niihin tehdyt haavat myös paranevat laserleikkauksesta nopeammin, ja ultraääntä tarvitaan linssin tai kaihin pilkkomiseen vähemmän.
– Mitä vähemmän silmään tarvitsee leikkauksen aikana koskea, sitä pienempi ja turvallisempi toimenpide on. Laseravusteisessa silmäleikkauksessa kone on jo tehnyt puolet toimenpiteestä ennen kuin kirurgi koskee silmään mekaanisesti, Järvenpää summaa.
Laseravusteisen silmäkirurgian riskit ovat olemattomat
Laseravusteinen silmäkirurgia on erittäin turvallista. Kone ehdottaa kirurgille toimintasuunnitelman, jonka asiantuntija hyväksyy tai tarvittaessa muokkaa sitä ennen operaatioita. Ennen leikkauksen jokaista vaihetta kone myös pyytää asiantuntijalta varmistuksen sille, että leikkaus etenee suunnitelmien mukaan. Lisäksi kone on suunniteltu niin turvalliseksi, että se pysähtyy automaattisesti, jos jokin on menossa pieleen.
– Virheiden riski on käytännössä olematon. Myös korjausleikkausten tarve on laseravusteisessa silmäkirurgiassa paljon pienempi kuin mekaanisten silmäleikkausten jälkeen, Järvenpää vahvistaa.
Laseravusteinen silmäkirurgia sopii suurimmalle osalle linssi- ja kaihileikkauspotilaista. Mekaanista leikkausta suositellaan ensisijaisesti vain silloin, jos sarveiskalvolla on isoja arpia tai mustuainen ei laajene. Sopivat leikkaustavat kartoitetaan hyvissä ajoin ennen leikkausta, ja potilas itse valitsee mekaanisen ja laseravusteisen silmäkirurgian väliltä.
Laseravusteinen silmäkirurgia on maailmalla kasvava trendi
Laseravusteinen silmäkirurgia on maailmalla jo yleinen ja paikoin suosituin tapa tehdä kaihi- ja linssileikkauksia, mutta Suomessa tekniikka on vielä uutta. Pilke on yksi harvoista toimijoista, joka tarjoaa laseravusteista silmäkirurgiaa.
– Olemme Pilkkeessä halunneet panostaa tähän premium-tuotteeseen, jotta asiakkaat saavat laadukkaista erikoislinsseistä mahdollisimman suuren hyödyn irti. Noin 70–80 prosenttia kaihi- ja linssileikkauksista tehdään meillä laseravusteisesti, Järvenpää kertoo.
Laseravusteisen silmäkirurgian kustannukset ovat vielä perinteistä silmäkirurgiaa suuremmat, joten päätös leikkaustekniikasta jää potilaalle itselleen. Pilkkeessä toteutetaan linssi- ja kaihileikkauksia myös mekaanisesti.