Laserleikkaus
Laserleikkauksella vaikutetaan sarveiskalvon eli silmän etummaisen rakenteen taittovoimaan. Laserleikkauksella muotoillaan sarveiskalvoa siten, että henkilö näkee lähelle ja kauas ilman laseja. Leikkaus tehdään joko läpättömällä tekniikalla tai läppäleikkauksena.
Läpättömän leikkaustekniikan osalta leikkaus suoritetaan yhdellä laserlaitteella, joka muotoilee sarveiskalvon sisään taittovirheen mukaisen poistettavan pyöreän kudosalueen ja tunnelin, jota kautta tämä niin kutsuttu lentikkeli saadaan poistettua sarveiskalvon sisältä. Tarjoamme uutuutena läpättömän leikkauksen markkinoiden hellimmällä ja tarkimmalla CLEAR®-tekniikalla. CLEAR®-tekniikalla voidaan korjata likinäköisyyttä, hajataittoisuutta ja kompensoida ikänäköisyyttä.
Läppäleikkauksessa käytetään kahta eri laserlaitetta; ensimmäisellä tehdään läppä, jonka alle toisella laserilla muovaillaan sarveiskalvon muoto halutuksi. Läppäleikkauksella voidaan korjata likinäköisyyttä, kaukonäköisyyttä, hajataittoisuutta sekä kompensoida ikänäköisyyttä.
Laserleikkauksesta toipuminen tapahtuu nopeasti, ja esimerkiksi töihin palaaminen onnistuu jopa jo seuraavana päivänä. Eri laserleikkaustekniikoista läpätön leikkaustekniikka on silmälle hellävaraisin, vähiten rasitusta aiheuttava menetelmä. Siksi tällä tekniikalla leikatut silmät toipuvat muihin laserleikkaustekniikoihin nähden nopeammin sekä vähemmin jälkituntemuksin. Näöntarkkuuden toipuminenkin tapahtuu yleensä nopeasti. Ikänäköisellä laserleikkauksessa silmään voidaan muovata yksi terävä näköalue, ja siksi ikänäköisyyttä kompensoitaessa laserleikkauksella tehdään niin sanottu monovisio –ratkaisu. Se perustuu silmien väliseen johtavuuteen ja väistyvyyteen. Laserleikkauksessa johtava ”tärkeämpi” silmä leikataan hyvin kauas näkeväksi ja väistyvä silmä lähelle näkeväksi. Laserleikkaus on yleensä uusittavissa, mikäli siihen ilmenisi vuosien myötä tarvetta, esimerkiksi ikänäköisyyden ilmetessä/lisääntyessä.
Laserleikkauksen komplikaatioista tavallisin on jäännöstaittovirhe, eli ihminen ei näekään halutusti ilman laseja. Näin käy muutamalle prosentille potilaista. Tämä on hoidettavissa nopealla laserkäsittelyllä ja mahdollinen uusintakäsittely jäännöstaittovirheen vuoksi sisältyy aina leikkauksen hintaan. Osalla on leikkauksen jälkeen valojen ympärillä sädekehämäistä valon hajoamista sekä hämäränäön heikkenemistä, jotka kuitenkin lähes kaikilta poistuvat muutamien kuukausien kuluessa. Laserleikkauksen jälkeen silmät kuivuvat helpommin ensimmäisten kuukausien aikana, ja on käytettävä kostutustippoja. Pysyvää taipumusta silmien kuivumiseen jää vain erittäin harvoille; noin yksi sadasta leikatusta ilmoittaa silmien olevan kuivemmat vielä vuosi leikkauksen jälkeen verrattaessa tilanteeseen ennen leikkausta. Muut komplikaatiot ovat erittäin harvinaisia valittaessa potilaat leikkaukseen turvallisin kriteerein, jonka vuoksi leikkaavan silmälääkärin suorittama arviointi leikkauskelpoisuudesta on tärkeä. Laserleikkaus on linssileikkaukseen suhteutettuna pienempi, nopeampi ja turvallisempi toimenpide.